Skatt på solel försvinner! EU bäddar för egen-el revolution, batterier och CO2-utsläpp, å massa annat!

20:e avsnittet av Solcellspodden!  Å fler är på g 🙂

Lyssna direkt i webbläsaren

iTunes (för dig med iPhone, Mac etc.)

RSS (för dig med podcast-spelare)

Tidsangivelser:

00.00 – Grannen stör och lumparhistoria…
01.18 – Kuriosa om friggebodar och attefallshus…
02.40 – Prat om bygglov och dess krångligheter
06.53 – Skatten på solel försvinner för anläggningar under 255 kWp , Svensk solenergiSolelkommissionenRegeringen lagrådsremiss , Riksdagen betänkande
11.26 – Debatten om CO2 utsläpp från batteritillverkning , Kommentar från Power CircleRapport från IVLArtikel 1 – NyTeknikArtikel 2 NyTeknikArtikel 3 NyTeknik ,
22.43 – Northvolt närmar sig beslut om placering av ny batterifabrik i Sverige , Northvolt
24.19 – Nytt kluster av elbilsföretag på gång i Göteborg , SVD – Geely ,
26.28 – Lite mer prat om CO2 utsläpp från batteritillverkning
32.00 – Svensk solcellsforskning viktigt för solcellsbranchen
33.18 – Vinterpaketet – Clean Energy for All Europeans – vad är detta? Vattenfall inledningsvis om vinterpaketet , EU kommisionenKlimatförhandling.se ,
41.50 – Delningsnätverk för solel finns bl.a. i Tyskland, Nederländerna och USA , Klotet om företaget Sonnen
43.11 – Energimyndighetens målbild för solceller , EnergimyndighetenEnergimyndigheten 2
52.44 – Högre elpriser – vad hade det inneburit?
54.03 – Hur mycket arbetstillfällen kan svenska solcellsbranchen bidra med framöver? Energimyndigheten
59.04 – Vem lyssnar på podden?
01.00.00 – Vi hörs!

4 reaktioner på ”Skatt på solel försvinner! EU bäddar för egen-el revolution, batterier och CO2-utsläpp, å massa annat!

 1. Klart man lyssnar på er pod!
  Har nyss investerat i solceller vilka inom kort kommer att installeras. Har nerdat ner mig helt för att få allt rätt och jag tror till och med att jag kommer få ekonomin att gå runt. Ett tipps är att göra klart för återförsäljarna att man har koll och har frågat flera om prisuppgifter. Flera gick ner över 20% i pris direkt även stora aktörer som Fortum (även om jag valt annan leverantör). Igår hitta jag tibber som ger 1kr per kWh hoppas de kan hålla typ 40-60 öre högre pris än andra ett bra tag. Sen får man bara vänta något år på investeringsbidraget och dra 60 öre per såld kWh.
  Som sagt väntar fortfarande på er lönsamhetpod 🙂

  1. Hej Benny!

   Kul att du lyssnar!! Helt rätt att nörda ner sig för att få allt rätt, härligt att du troligen får ekonomin att gå runt, du får gärna återkomma med hur det går men ekonomin och anläggningen! Bra tips att låta återförsäljarna veta att de inte är ensamma, det är ju en förhållandevis ny bransch och många kanske försöker göra sig en hacka 🙂 Intressant med Tibber, det får vi kolla upp! Ja, det gäller troligen att hitta dem som ger bäst för tillfället och byta snabbt om de sänker ersättningen för att maximera sin egen lönsamhet.

   Jadu, vi har ju ambitionen att få till en lönsamhetspod iaf :), lovar inget i närtid för att det är så snårigt, men nån gång skall det bli av :)!

   Ha de fint!
   //Marcus

 2. Hej, Tycker det är intressant med Er podcast. Testade själv med en en 230W solpanel för flera års sen. Tyckte då att det var för lång avskrivning innan det lönade sig.
  Då läste jag om Exeger så bygger solceller för diffust ljus, Själv har tak som är åt Öster / Väster, tyckte då dessa ger många fördelar jämnfört med vanliga solceller. Även då verkningsgraden är betydlig sämre kan producera el dubbelt så många timmar.
  Vet ni hur Exeger eller nån annan producent ligger till att kunna tillverka 3:dje generationens solcellspaneler för tak. Skulle uppskatta om Ni ger Er syn på detta.
  MVH Håkan

  1. Hej Håkan!

   Va kul att skriver en kommenterar och att du tycker podden är intressant!

   Exeger… jag kan inget om dem direkt, men skall kolla upp dem. Som teknik låter det intressant! Min spontana tanke är att det ofta är vårt att slå standardpaneler om man ser till lönsamhet (även om man vill ha exempelvis öst-väst), då dessa är billiga per Wp samt att alla andra prylar i systemet kan vara standardgrejer om panelerna är standardpaneler. Men som sagt, skall kolla!

   Ha de bra!
   //Marcus

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.