Solenergisafari på forskningsinstitutet RISE

Vi har gjort en rundvandring och intervjuat ett gäng solenergiexperter på forskningsinstitutet RISE i Borås. Här forskas det om allt möjligt som har med solenergi att göra, bland annat om solcellsmodulers prestanda och tålighet, mätning av solinstrålning, byggnadsintegrerede solceller, solvärme och om hur trion solceller, batterier och DC-nät kan skapa nytta. Stort tack till alla på RISE som deltog och ett extra stort tack till Jon Persson som planerade besöket och som bjöd in oss!

Lyssna direkt i webbläsaren

iTunes (för dig med iPhone, Mac etc.)

RSS (för dig med podcast-spelare)

Se bilder från rundvandringen längre ned i inlägget…

00.00 – Intro

01.13 – Rundabordet-samtal där solenergiforskarna presenterar sig och berättar vad de arbetar med.

18.53 – Vi besöker den så kallade ”flashern” där Ingemar Svensson och Anne Andersson berättar om hur solcellers prestanda mäts och hur fel på solceller kan upptäckas.

33.00 – Nu går vi ut på gården och hamnar vid ”blå huset” som har ett testtak där solenergiprodukter kan testas, främst solvärme. Peter Kovacs och Olleper Hemlin berättar hur det används.

39.43 – Vi tittar på solföljare som solskydd vid RISE huvudentré, Peter Kovacs berättar hur de fungerar och vilken nytta de gör.

47.50 – Patrik Ollas ansluter, som forskar på kombinationen solceller, batterier och DC-nät.

48.54 – Nästa stopp är utanför RISE EMC-labb där en snygg solcellsanläggning med grön-blåa solcellsmoduler sitter på fasaden. Jon Persson berättar att ingen forskning om EMC från solcellsanläggningar bedrivs idag men att många i branschen efterfrågar information om detta.

52.10 – Anne Andersson berättar om hur man mäter solinstrålning på ett exakt sätt och vad man skall tänka på när man använder solinstrålningsdata.

56.02 – Vi fortsätter till ”forskningsvillan” där kombinationen solceller, batterier och DC-nät testas (och en massa andra grejer). Patrik Ollas och Jon Persson berättar om forskningen som pågår. Vi får också höra hur det låter när en virtuell familjemedlem duschar…

Forskningsvillan vid RISE. Från vänster: Marcus Eriksson, Patrik Ollas och Per Hederstedt.
Solcellsanläggning på fasaden till EMC-labbet vid RISE. Om man kommer till Borås söderifrån via riksväg 40 så syns anläggningen på vänster sida.
Solceller som solskydd intill RISE huvudentré.
Delar av DC-nätet i forskningsvillan.
Kopplingsskåp som styr den virtuella familjen Granqvist i forskningsvillan.

2 reaktioner på ”Solenergisafari på forskningsinstitutet RISE

  1. Hej,
    Superintressant avsnitt från Rise! Grymt pepp (och lite avundsjuk på er).
    Ni pratade någonstans i mitten om att Rise varit med och tagit fram en interaktiv kurs/utbildning inom solkraft, i första hand riktad till byggentreprenörer om jag förstod det rätt. Vet ni var en hittar den? Har letat och letat utan att lyckas…

    Vad roligt att ni fortsätter med podden, rekommenderar den till alla på jobbet.
    lycka till!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.